Medicii și profesorii din domeniul medical trebuie să își poată desfășura activitatea și după 65 de ani, până la 70, conform unei inițiative legislative depuse în dezbatere publică în Parlament, de mai mulți senatori și deputați de la PNL.

Legea actuală stipulează că, după 65 de ani, medici și profesorii universitari pot continua activitatea didactică doar la cerere, ceea ce lasă loc de interpretări, deoarece unele solicitări sunt aprobate, altele nu:

“Prin interpretarea diferențiată a acestor prevederi, în unele unități sanitare clinice, managerii și consiliul de administrație nu au aprobat, iar în alte unități sanitare au aprobat prelungirea activității peste 65 de ani și, respectiv, trecerea în rețeaua sanitară publică pentru cadrele didactice care au împlinit vârsta de 65 de ani, până la 70 de ani”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, inițiatorii susțin că propunerea este necesară pentru păstrarea în funcții de conducere a medicilor cu o vastă exeriență profesională și academică, dar și pentru alinierea la legislația în vigoare care permite această derogare și pentru șefii de secție.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Art. 391, alin. (3) și alin. (7) se vor modifica și vor avea următorul cuprins:

„(3) În unitățile sanitare publice, medicii membri titulari sau membri corespondenți ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale și care nu optează pentru încheierea activității prin pensionare, își continuă activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani în condițiile în care comunică decizia în scris conducerii spitalului cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani. Peste vârsta de 70 de ani, persoanele susmenționate pot fi menținuți în activitate conform dispozițiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Medicale. De același drept pot beneficia și medicii, membri titulari și membri corespondenți ai Academiei Române.[…]

(7) Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută la alin. (1) nu pot deține funcții de conducere în cadrul Ministerului Sănătății, al ministerelor și instituțiilor centrale cu rețea sanitară proprie, al autorităților de sănătate publică, al CNAS, al caselor județene de asigurări de sănătate și a municipiului București, precum și în cadrul spitalelor publice și oricărei alte unități sanitare publice. Medicii care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută la alin. (1) dar îndeplinesc condițiile prevăzute de alin. (3), pot ocupa funcții de conducere până la împlinirea vârstei de 70 de ani, inclusiv cea de manager, cu avizul Consiliului de Administrație necesar la faza depuneri dosarului de concurs sau pe parcursul derulării raportului de muncă sau managerial, în funcție de momentul împlinirii vârstei prevăzute la alin. (1).”

Propunerea legislativă va trebui să treacă mai întâi de votul senatorilor și apoi de cel al deputaților, pentru a schimba legea.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here