Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea Legii audiovizualului prin care se prevede ca televiziunile şi radiourile aflate sub jurisdicţia României sau a unui stat membru al Uniunii Europene să aibă acces la evenimentele de mare interes pentru public, pentru realizarea unor reportaje scurte de ştiri.

Propunerile incluse în proiectul de act normativ iniţiat de MC se bazează pe faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare (art.86 din Legea nr. 504/2002 a audiovizualului), la ora actuală radiodifuzorul aflat sub jurisdicţia României care a dobândit drepturi de exclusivitate asupra unui eveniment de mare interes pentru public are obligaţia de a asigura accesul pentru câte un singur radiodifuzor din fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Din perspectiva reprezentanţilor Comisiei Europene, reglementările respective nu transpun în mod clar şi neechivoc dispoziţiile art. 15 alin.(2) al Directivei 2010/13/UE, dând posibilitatea interpretării dispoziţiilor art. 86 în sensul restrângerii sau limitării accesului la evenimentele de importanţă majoră doar la un singur radiodifuzor per stat membru al UE, ceea ce reprezintă o încălcare a prevederilor privind libertatea dreptului la informare.

Astfel, proiectul de lege conţine un articol unic, care prevede modificarea de conţinut a Legii audiovizualului, după cum urmează:

„Art. 86.

  1). Oricare radiodifuzor aflat sub jurisdicţia României sau a unui stat membru al Uniunii Europene are acces, în condiţii corecte, rezonabile şi nediscriminatorii, la evenimente de mare interes pentru public, transmise în exclusivitate de către un radiodifuzor aflat sub jurisdicţia României, în scopul realizării de reportaje scurte de ştiri, cu respectarea prevederilor art. 85.

2). În cazul radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia aceluiaşi stat membru al Uniunii Europene cu radiodifuzorul care a obţinut drepturi de exclusivitate asupra evenimentului, accesul în scopul realizării de reportaje scurte de ştiri, se solicită radiodifuzorului respectiv. “

*

Reglementări legislative conexe acestui subiect sunt incluse în Hotărârea nr. 47/2003 privind stabilirea evenimentelor de importanţă majoră în cadrul programelor de televiziune.

Potrivit Hotărârii, Lista evenimentelor de importanţă majoră care pot fi difuzate în exclusivitate, dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisie decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber,cuprinde:

– Festivalul Internaţional „George Enescu”;

– Jocurile Olimpice de Iarnă;

– Jocurile Olimpice de Vară;

 – Campionatul mondial de fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat;

–  Campionatul european de fotbal şi jocurile de calificare ale echipei naţionale a României la acest campionat.

De asemenea, în cadrul actului se specifică faptul că o parte importantă a publicului este constituită din cel puţin 70% din populaţia recenzată a României.

Sursa: Ministerul Culturii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here