17 Februarie, 2018

Proiect MADR: Compensarea producătorilor agricoli, din sectorul vegetal, afectaţi de secetă

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au postat în data de 6 august, în rubrica „Proiecte de acte normative” de pe site-ul propriu, un proiect de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă.

Scopul proiectului de act normativ îl constituie instituirea unei scheme de ajutor de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli ale căror culturi arabile însămânţate în toamna anului 2011 şi primăvara anului 2012 au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, în toate judeţele ţării.

Prin proiectul de hotărâre, se declară stare de calamitate naturală în agricultură cauzată de secetă, manifestată în anul agricol 2011-2012.

Cine poate beneficia de acest ajutor de stat?

Producătorii agricoli care se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii şi care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, întreprinderi care sunt definite conform Legii 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.

Schema de ajutor de stat se aplică producătorilor agricoli aşa cum au fost definiţi mai sus, care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatori.

Pot beneficia de sprijin producătorii agricoli a căror producţie, pe culturi, a fost diminuată în anul 2012 de secetă, cu un procent mai mare de 30% faţă de producţia medie realizată de producătorii agricoli în anii 2009, 2010 şi 2011.

Calculul ajutorului are la bază pierderea de venit şi, după caz, şi alte costuri suportate/nesuportate de beneficiar.

Cum poţi obţine ajutorul?

Beneficiarii ale căror culturi au fost afectate de secetă trebuie să depună la centrele judeţene al APIA şi al municipiului Bucureşti, până la data de 30 noiembrie 2012, o cerere iniţială privind stabilirea îndeplinirii condiţiilor de compensare a efectelor produse de secetă.

Cererea va fi însoţită de documente contabile justificative aferente celor 3 ani anteriori, relevante, având în vedere culturile însămânţate în toamna anului 2011 şi/sau primăvara anului 2012.

Autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Descarcă proiectul de Hotărâre iniţiat de MADR! Click AICI !

Sursa: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu