Un proiect de modificare a Codului rutier inițiat la Senat prevede a luminile de întâlnire de la autovehicule să fie obligatorii de folosit pe toate drumurile naționale. Prevederile actuale stabilesc această obligativitate doar pentru autostrăzi, drumuri europeme și drumuri expres.

Tot mai multe state europene prevăd, în legislaţia privind circulaţia pe drumurile publice, folosirea luminilor de întâlnire în afara localităţilor, indiferent de tipul drumului, urmărind prin aceasta reducerea semnificativă a numărul de accidente”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, sunt invocate prognozele care arată că în 2025, numărul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile naţionale din România se va dubla, fapt care, fără o completare a legislaţiei actuale, va determina ca numărul accidentelor să crească.

Luminile de întâlnire aprinse vor face șoferii să observe în timp util celelalte mașini din traffic, mai susțin inițiatorii proiectului.

Proiectul completează în acest sens Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Art. 44, alin. (2) va avea următorul cuprins:

În circulaţia pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naţionale europene (E) şi pe cele naţionale (DN), conducătorii de autovehicule sunt obligaţi să folosească în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă”.

Dacă va fi adoptat de Parlament, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, Guvernul va completa Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, mai prevede actul normativ. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

 

Ai nevoie de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here