Veniturile în plus, pentru care beneficiarii au plătit, de-a lungul timpului, contribuțiile sociale la stat, trebuie să fie recunoscute în baza de calcul a pensiilor, se arată într-un proiect legislativ inițiat de mai mulți parlamentari liberali.

Proiectul de modificare și completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede recunoașterea punctajelor lunare ale veniturilor suplimentare, pe lângă salariile și sporurile cu caracter permanent, în baza de calcul a pensiilor. Este vorba despre venituri aferente funcției/funcțiilor secundare, care vor fi dovedite cu adeverințe eliberate de unitățile angajatoare, dacă pentru aceste venituri au fost achitate contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale.

În prezent, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care o persoană a cumulat două funcții, la stabilirea punctajelor anuale se utilizează salariile brute sau nete, după caz, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare funcției de bază. În mod injust, acest mod de calcul nu ține cont de funncția/funcțiile secundare și de contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Art. 165, Alin. (2) La determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverințe eliberate de unități, conform legislației în vigoare, precum și veniturile pentru care s-au reținut contribuții de asigurări sociale aferente funcției/funcțiilor secundare.

Proiectul legislativ a fost supus dezbaterii publice la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here