Senatul a adoptat, pe 31 martie, ca primă cameră sesizată, un proiect legislativ care prevede ca prețurile la medicamente, dezinfectanţi şi echipamente de protecţie, precum măşti, mănuşi, salopete să fie plafonate pe perioada stării de urgenţă şi cel mult 90 de zile de la încetarea acesteia. Actul normativ va fi dezbătut acum în Camera Deputaților, forul decizional.

Proiectul prevede că la costul de producţie poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din preţul de vânzare al producătorului.

Art. 2 – Se plafonează prețurile la raft ale alimentelor care fac parte din coșul minim de consum prevăzut de OUG nr. 217/2000, după cum urmează: prețurile de livrare ale producătorului, adaosul maxim pe întreg lanțul de distribuție și vânzare cu amănuntul va fi de maximum 10%, pe toată durata stării de urgență și pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data încetării acesteia.

Nerepsectarea acestor măsuri, prevede proiectul, se va sancționa cu amenzi aplicate de Consiliul Concurenței, cu sume începând de la 5 milioane de lei.

Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat, se plafonează următoarele prețuri:

  • preţul la dispozitivele medicale de protecţie, materiale sanitare, precum şi unele suplimente alimentare
  • preţul la medicamente dezinfectanţi, inclusiv alcool concentrat pentru mâini şi spaţii, salopetele de protecţie şi altă îmbrăcăminte şi încălţăminte de protecţie, ochelari şi viziere, mănuşi de siguranţă, huse pentru încălţăminte, măşti chirurgicale, FFP2, FFP3, respiratoare/ventilatoare de transport, medicamentele şi produsele medicale, lenjeria de pat şi alte tipuri de lenjerie de utilitate pentru sistemul sanitar.

De asemenea, este prevăzut că Ministerul Economiei va putea limita vânzarea produselor în afara României, în cazul lipsei de materiale pe piaţa internă.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here