Un parlamentar de la PNL a inițiat un proiect legislativ pentru completarea excepțiilor de la Legea pensiilor, privind pensionarea anticipată în cazul persoanelor care au locuit în zone cu poluare ridicată. Actul normativ a fost adoptat de Senat și urmează să fie supus dezbaterii publice în Camera Deputaților, care va da votul final.

Inițiativa vizează sprijinirea persoanelor care au locuit, timp de 30 de ani, în 8 localități din județul Hunedoara, deoarece au fost afectate de emisiile de substanțe nocive provenite de la exploatările miniere din Valea Jiului, Termocentrala Paroșeni, Combinatul siderurgic Hunedoara și Combinatul siderurgic Călan.

Mai mult, nu doar locuitorii acestor localități, ci persoanele care au muncit efectiv în exploatările miniere, la termocentrală sau pe platformele combinatelor au fost expuse ani la rând noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului, iar mulți dintre ei nu mai sunt azi printre noi”, argumentează parlamentarul inițiator în expunerea de motive a proiectului.

Persoanele care se încadrează în aceste condiții se vor putea pensiona anticipat, fără a suporta penalitățile aferente.

La art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, feldspat și siciliu sau de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Bacău, Onești, Suceava, Brăila, Reșița, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Motru, Mătăsari, Dragotești, Jilț, Negomir, Rovinari, Urdari, Fărcășești și Plopșoru pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârste standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).

După depunerea raportului Comisiei de muncă din Camera Deputaților, pentru care termenul prevăzut este 7 noiembrie, proiectul legislativ va fi supus votului final din Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here