Zeci de parlamentari din opoziție au inițiat un proiect de lege prin care se prevede ca funcțiile de conducere pentru funcționarii publici să fie ocupate prin concurs, nu prin numire directă.

Inițiatorii susțin că peste 2.000 din cele 3.000 de posturi de înalt funcționar public sunt ocupate de interimari, numiți prin mandate succesive, “pe criterii politice”.  Propunerea cuprinde ca funcțiile de conducere să poată fi ocupate doar o singură dată temporar, prin numire, până la organizarea concursului.

Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici prevede, acum, că un funcționar public poate ocupa temporar o funcție de conducere prin numire de către persoana care are o astfel de competență, pe o perioadă de maxim 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, perioadă care poate fi prelungită în mod excepțional cu cel mult 3 luni.

Ocuparea temporară a funcției de conducere produce o serie de efecte contrare spiritului legii, anume acela de a avea un corp de funcționari publici bine pregătiți și promovați pe criterii de competență. Un funcționar public promovat provizoriu depinde de persoana care l-a numit, având ca efect limitarea autorității sale și răspunsul la comanda politică, precum și o anumită impredictibilitate pe termen lung”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Art. 92, alin. (2) va avea următorul cuprins:
  • Dacă funcția publică este vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competența numirii în funcția publică, pe o perioadă de maximum 6 luni, cu avizul A.N.F.P.
După alin. (2) se introduce alin. (2 indice 1) cu următorul cuprins:
  • După expirarea perioadei prevăzute la alin. (2), funcția vacantă nu mai poate fi ocupată prin numire cu caracter temporar.
Proiectul legislativ a fost depus în procedură de urgență la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here