În contextul pandemiei cu coronavirus, un proiect legislativ inițiat în Parlament prevede ca statul să asigure fiecărui cadru didactic un laptop sau tabletă, conectate la internet, pentru a putea asigura desfășurarea cursurilor la distanță. De asemenea, propuunerea vizează alocarea acelorași dispozitive și elevilor care nu au posibilitatea să dețină astfel de mijloace, și care sunt, astfel, defavorizați în actualul context, deoarece nu pot edsfășura nicio activitate și nici o lecție la distanță.

Sistarea activității la clasă a mutat procesul educațional integral în mediul online. Însă, la această ”școală online” nu are acces decât o parte dintre elevi. În lipsa unui computer sau a unei tablete, în lipsa conexiunii la internet, sute de mii de elevi din România sunt azi excluși total din procesul educațional. Din păcate, vorbim doar de o estimare, numărul exact al acestora fiind o enigmă chiar și pentru autorități”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Actul normativ modifică și completează Legea educației naționale nr. 1/2011.

Art. 70 – (2¹) – Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii virtuale și Platformei școlare e-learning.

Art. 94, alin. (2), lit. z) – “asigură fiecărui cadru didactic și fiecărui elev care are dreptul la bursă de ajutor social a unui dispozitiv de tip laptop sau tabletă, conectat la Internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning desfășurate în afara orelor de la clasă”.

Inițiatorii proiectului consideră că pentru acoperirea cheltuielilor generate de aceste măsuri, guvernul poate accesa și alte soluții de finanțare, inclusiv finanțarea din fonduri ale Uniunii Europene.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este un instrument indispensabil în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României şi noilor modificărilor legislative. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here