Institutul Național de Studii Economice și Sociale trebuie să facă evaluarea coșului minim lunar trimestrial, iar salariile trebuie corelate din când în când, atât la stat, cât și la privat, în funcție de valoarea acestuia.

Asta susțin inițiatorii unui proiect legislativ care consideră că dacă nu se impune, în lege, obligativitatea acestei evaluări trimestriale, coșul minim lunar va rămâne ca acum, la o valoare mult subdimensionată, pe care legiuitorii au stabilit-o acum mai bine de zece ani:

“Într-adevăr, salariul minim pe economie a fost majorat de la 310 lei la 1.450 lei între anii 2005-2017, însă acest lucru s-a întâmplat în absența unor criterii clare și obiective care să asigure menținerea unui nivel de trai decent, raportat la evoluția prețurilor, a ratei inflației, etc.”, argumentează parlamentarii de la USR care au inițiat modificarea legii.

Conform Anexei din proiectul de lege, calculele arată că valoarea coșului minim lunar ar trebui să fie de 2.304 lei. Astfel, pentru alimente și băuturi au fost alocate peste 45 de procente, iar pentru locuință, combustibil, apă, electricitate, gaze – 13,3%. Celelalte procente alocate pentru îmbrăcăminte, mobilier, sănătate, transport, educație, cultură, economii sau alte produse și servicii sunt cuprinse între 2,3 – 10%.

cos consum lunar

Notă: Cantitățile și valoarea aferentă fiecărei componente din Anexă au fost calculate prin metoda normativă ICCV pentru o gospodărie de mărime medie, compusă din 2 salariați având 2 copii în întreținere (3,1 persoane).

Lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar.

După art. 1 se intrduce un nou articol, art. 2, cu următorul cuprins:

“Art. 2. Coșul minim de consum lunar se evaluează trimestrial de către Institutul Național de Statistică și Studii Economice, iar valoarea acestuia se aprobă prin Hotărâre de Guvern.”

Art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art. 3. Coșul minim de consum lunar constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim pe economie și a politicii salariale.”

Astfel, susțin inițiatorii, mediul de afaceri are o mai mare predictibilitate privind costurile cu salariile, iar pe de altă parte, se diminuează problemele sociale și sărăcia înregistrate în rândul salariaților:

“Studiile arată că între anii 2001 și 2015, în cazul unei gospodării cu două salarii minime și două alocații de copii, veniturile nu au putut acoperi minimul unui trai decent”.

Inițiativa legislativă așteaptă avizul Guvernului și al Consiliului Legislativ, urmând să fie dezbătută mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de OUG nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here