Un proiect legislativ aflat în dezbatere publică la Camera Deputaților, care este camera decizională, prevede scăderea contribuției sociale de stat (pentru pensie) cu trei puncte procentuale la angajat și două puncte la angajator.

Proiectul de lege pentru modificarea art. 138 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal argumentează că o astfel de scădere a contribuției de asigurări sociale antrenează o creștere a salariilor, tradusă prin creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare.

De altfel, susțin inițiatorii proiectului, după o măsură similar luată în 2014, de reducere a acestei contribuții cu 5 procente, a putut fi posibilă o creștere economică, datorită măsurilor de relaxare a taxării muncii. Sarcinile fiscale sunt, însă, prea ridicate: “Continuarea măsurilor de scădere a taxării muncii se impune deoarece va fi favorizată dezvoltarea economică și se va contribui la creșterea numărului de locuri de muncă și îmbunătățirea condițiilor de viață.

Inițiativa legislativă prevede, așadar, reducerea cu 3 puncte la angajat a contribuției, și cu 2 puncte procentuale la angajator:

„Art. 138. Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:

a)  21,3% pentru condiții normale de muncă, din care 7,5% pentru contribuția individuală și 13,8% pentru contribuția datorată de angajator;

b) 26,3% pentru condiții deosebite de muncă, din care 7,5% pentru contribuția individuală și 18,8% pentru contribuția datorată de angajator;

c) 31,3% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă astfel cum sunt prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, din care 7,5% pentru contribuția individuală și 23,8% pentru contribuția datorată de angajator.”

Proiectul legislativ a fost adoptat la finalul acestei legislaturi, dar votul final se va da în Camera Deputaților,  reluarea activității parlamentare. Inițiativa nu are avizul Guvernului, care a transmis că parlamentarii care vor să impună această nouă reducere de contribuții nu au luat în calcul o altă măsură fiscală, de compensare a impactului fianciar al bugetului de stat.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here