În timp ce ministrul Sănătăţii demisionează din cauza scandalurilor legate de dezinfectanţii diluaţi şi infecţiile nosocomiale din spitale, parlamentarii vor ca achiziţiile tuturor producătorilor să fie publice.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 188 al Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii se referă la facturile de cumpărare de la toate spitalele şi unităţile din sistemul de sănătate, care ar trebui să fie publicată on-line.

Principalul efect, spun iniţiatorii, va fi că se poate face o examinare comparativă a preţurilor mari faţă de nivelul real al pieţii, cantităţile vor fi văzute dacă sunt justificate sau nu, plus că achiziţiile făcute fără o evaluare tehnologică specifică vor putea fi observate imediat:

În sănătate, furatul şi incompetenţa ucid, aşa cum rezultă şi din raportul comisiei prezidenţiale din 2008 care menţionează că în România mor anual 60.000 de români din cauza disfuncţiilor din sănătate.

Un alt argument pentru parlamentarii care susţin acest proiect legislativ este că prin transparenţa achiziţiilor, se poate stopa deturnarea “sumei de 300 milioane de euro anual din banii sănătăţii, fără controale amănunţite, anchete penale sau controale special din partea guvernului.

Iniţiativa cuprinde un singur articol care prevede noua măsură, plus un altul care arată sancţiunile pentru cei care nu o vor respecta.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, se completează după cum urmează:

“Art. 188.

Alineat (5) – Spitalele publice, dar şi toţi ceilalţi operatori economici de drept public din reţeaua de sănătate, care aparţin Ministerului Sănătăţii, altor ministere şi instituţii publice, autorităţilor administraţiei publice locale, organizate ca instituţii publice, indiferent de tipul şi sursa fondurilor publice de care dispun, vor publica, în mediul on-line, pe site-ul propriu, toate facturile de achiziţii publice aferente ultimului trimestru, după anonimizarea datelor cu caracter personal şi în termen de cel mult 60 zile de la încheierea trimestrului, cu asiguarea accesului on-line continuu la aceste informaţii de interes public, timp de 5 ani.”

Amenzile pentru neasiguarea accesului continuu la aceste date se situează între 3.000 lei şi 6.000 lei, iar pentru publicarea selectivă, de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Conducătorii unităţilor care nu publică deloc facturile se pot alege cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Amenzile, se spune în proiect, vor fi date de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar Guvernul a transmis, într-un punct de vedere ataşat iniţiativei, că CNAS nu este un organism care să poată aplica sancţiuni.

Şeful Guvernului, Dacian Cioloş, este acum, după demisia ministrului Sănătăţii, ministru interimar la Sănătate, până când va propune o altă persoană pentru acest fotoliu.

Senatul a respins această iniţiativă, dar ea este în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here