PROIECT: Învățătorii și educatorii pot preda și ieși la pensie chiar dacă nu au studii universitare

Traian Dobre
13 iunie 2017 2 min read
Practic, conform acestei ordonanțe, din 2018 orice cadru didactic care are doar liceul pedagogic nu ar mai fi putut să își desfășoare activitățile la catedră, iar sute de astfel de persoane nu ar mai fi putut ieși la pensie...

Mai mulți senatori și deputați au inițiat un proiect legislativ de abrogare a unei prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2012, conform căreia educatorii și învățătorii mai pot preda fără studii universitare, adică doar dacă au terminat un liceu pedagogic, timp de 6 ani de la emiterea actului normativ, mai exact până în 2018.

Practic, conform acestei ordonanțe, din 2018 orice cadru didactic care are doar liceul pedagogic nu ar mai fi putut să își desfășoare activitățile la catedră, iar sute de astfel de persoane nu ar mai fi putut ieși la pensie.

Mai mult, susțin inițiatorii modificării legislației în acest domeniu, printr-o altă ordonanță de urgență, OUG nr. 49/2014, guvernul de atunci a modificat Legea educației naționale, reintroducând funcțiile didactice de educatoare și învățători cu studii medii, dar fără să abroge în mod expres prima ordonanță.

Așadar, în momentul actual avem două prevederi care se contrazic, astfel că inițiativa clarifică acest fapt, propunând ca educatorii și învățătorii să își poată desfășura activitățile, chiar dacă nu au absolvit studii superioare.

Articolul care este propus pentru abrogare prin inițiativa legislativă este următorul:

“Art. VI.

Educatorii și învățătorii încadrați în sistemul național de învățământ au dreptul să își continue activitatea în funcțiile didactice din învățământul preșcolar, respectiv învățământul primar pe care le ocupă, cu condiția absolvirii studiilor universitare de licență, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Camera Deputaților, care este prima cameră sesizată. Cel mai probabil, ea va fi luată în discuție și trimisă apoi Senatului, camera decizională, după vacanța parlamentară.

Ai nevoie de Legea educației naționale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b