Un deputat liberal a inițiat un proiect de lege prin care părinții, tutorii și medicii responsabili sunt obligați să facă, la ieșirea din maternitate, instructajul cu privire la riscurile de îmbolnăvire ale bebelușilor.

Astfel, proiectul detaliază situațiile grave în care părinții și tutorii trebuie să știe cum să reacționeze, explicațiile de bază de care au nevoie în astfel de cazuri, dar și prezentarea schemei obligatorii de vaccinare pentru primul an de viață.

Externarea se va efectua după ce părinții sau tutorii, dar și medicii responsabili, vor semna o fișă care atestă realizarea instructajului.

„Art. 2 – Instructajul pentru părinți va conține, în mod obligatoriu:

a.    O explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat SBS;

b.    O prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării;

c.     O explicație a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special;

d.    Explicații privind situațiile în care nou-născutul poate prezenta febră și reacțiile corecte în funcție de caz;

e.    Prezentarea schemei de vaccinare pentru primul an de viață.

Art. 3 – Instructajul pentru părinți va fi realizat de un medic sau un asistent medical desemnat de conducerea unității, individual sau în grupuri de maxim 20 de părinți, în funcție de programul de externări.”

De asemenea, proiectul prevede posibitatea realizării, suplimentar, a unui material video, care poate rula în maternități, dar și care poate fi pus la dispoziția părinților în format electronic.

Proiectul legislativ este pus în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată, iar dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților și promulgat de președinte, poate intra în vigoare în cursul anului viitor.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here