Printr-un proiect de lege depus recent în Parlament se propune ca inseminarea artificială umană să fie susţinută de stat şi a doua oară, respectiv gratuită în cazul în care prima încercare eşuează. În plus, procedura va fi accesibilă femeilor indiferent de starea civilă, inseminarea nemaifiind “condiţionată de a fi sau nu căsătorită mama”.

Interesant este şi faptul că în proiectul de Lege privind inseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii sunt incluse şi de o serie de facilităţi fiscale, mamele care dau naştere şi cresc mai mult de un copil urmând să beneficieze de reducerea fiscală la impozitul pe venit după cum urmează:

  • la al 2-lea copil vor beneficia de reducere fiscală la impozitul pe venit echivalent cu 25% din cuantumul sumei care se strânge din aplicarea cotelor de impozit pe venit, CAS și CASS, până la împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv terminarea liceului, sau până la împlinirea vârstei de 24 de ani, respectiv terminarea studiilor universitare la zi a copilului;
  • la al 3-lea copil reducerea fiscală la impozit pe venit și reducerea la CAS și CASS se va dubla, în aceleași condiții precum la al 2-lea copil;
  • pentru doi copii înscriși la școală, în clasele 0 — 12, se primește lunar o alocație de școlarizare egală cu 50% din salariul minim pe economie, iar pentru trei copii alocația va fi egală cu salariul minim pe economie. Alocația nu se va acorda dacă copiii nu frecventează școala, sau rămân repetenți.

“Prin această lege am urmărit încurajarea natalității în România, în familii cu părinți care muncesc, în vederea acordării condițiilor de trai decente de creștere și învățare pentru copii‘, a declarat iniţiatorului propunerii legislative într-un comunicat de presă.

Sumele necesare implementării proiectului de lege ar urma să fie alocate anual de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin bugetul asigurărilor sociale, iar prevederile legii să se aplice începând cu prima lună după expirarea concediului de maternitate.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here