Proiectul de modificare a Codului de procedură penală, despre care puteţi afla mai multe de aici, introduce şi o reglementare potrivit căreia informațiile obținute din interceptarea convorbirilor, comunicărilor sau a conversaţiilor, dar care nu au legătură cu fapta cercetată, să nu mai poată fi utilizate pentru deschiderea unui nou dosar penal.

Mai exact, la articolul 143, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), potrivit căruia convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, care nu au legătură cu infracţiunea sau persoanele care fac obiectul cercetării ori care nu contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor, nu vor putea fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.

Acestea se vor arhiva la sediul parchetului, în locuri speciale, în plic sigilat, cu asigurarea confidenţialităţii și pot fi puse la dispoziția celui vizat, la solicitarea acestuia. La soluţionarea definitivă a cauzei, acestea vor fi șterse sau, după caz, distruse de către procuror, încheindu-se în acest sens un process verbal, dacă nu s-a obținut mandat de interceptare și pentru restul convorbirilor.

De reţinut că, dacă pe parcursul derulării activității de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversațiilor rezultă indicii săvârșirii și ai altor infracțiuni, poate fi cerută completarea mandatului și cu privire la acele infracțiuni.

Convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate, pot fi folosite numai pentru probarea faptei ce formează obiectul cercetării ori contribuie la identificarea ori localizarea persoanelor pentru care s-a solicitat autorizarea de la judecătorul de drepturi și libertăți, restul consemnărilor rezultate din mandatul de supraveghere tehnică urmând a fi distruse în termen de 30 de zile de la obținerea acestora.

Ai nevoie de Codul de procedură penală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here