Un proiect de lege care va fi dezbătut la Senat, camera decizinală, prevede înființarea Gărzii Civile la nivelul tuturor primăriilor din țară, cu persoane majore dar până în 30 de ani, voluntari care vor fi pregătiți și angajați de Ministerul Apărării.

Voluntarii civili nu vor primi indemnizație, dar vor avea o serie de facilități:

  • perioada de voluntariat este considerată vechime în câmpul muncii,
  • statul le plătește CAS și CASS,
  • au o masă caldă pe zi
  • garanție de la stat la programele guvernamentale “Prima Casă” și “Prima Mașină”.
Inițiatorii legii, 20 de parlamentari de la PSD, susțin că este nevoie de această nouă formațiune, pregătită militar, pentru intervențiile în cazuri de urgență – cutremure, inundații, accidente grave. În plus, prin această perioadă de stagiu de voluntariat militar, se creează noi locuri de muncă pentru MApN, se încurajează voluntariatul și vom avea un corp de rezerviști în cazurile de urgență.

Voluntarii vor fi pregătiți de personalul armatei, care va face și selecțiile de angajare, apoi vor fi coordonați, în pregătirea teoretică și practică și vor da examene și vor face instruire tot cu ofițerii și subofițerii desemnați din cadrul MApN.

Art. 1Garda Civilă se înființează și funcționează la nivel local în subordinea primarului și este coordonat la nivel județean de către prefect.
(1) Garda Civilă este compusă din voluntari ce desfășoară stagiul de pregătire militară și civilă conform prevederilor prezentei legi.
Pregătirea va fi efectuată într-un stagiu de o zi – două zile de instruire militară și una-două zile de pregătire teoretică civilă, o dată la 5 ani. În cadrul acestui program de pregătire, de 8 ore cu o oră pauză de masă, li se vor acorda venituri.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: OnlineMobileDesktop şi Cloud.

Art. 3
(1) Perioada în care voluntarii militari își vor desfășura activitatea de pregtire este considerată vechime în câmpul muncii, pentru activități voluntare specifice pregătirii școlare pe care au făcut-o, iar e perioada participării la pregătirea militară și cea de perfercționare profesională, li se va acorda o soldă egală cu salariul minim pe economie.
Voluntarii vor primi un livret militar și un certificat recunoscut de perfecționare profesională.

(4) Voluntarii vor beneficia de o masă caldă pe zi și decontarea navetei în echivalent cu abonamentul lunar de transport în comun. Cei care utilizează în navet autoturismul, vor beneficia lunar de decontarea cheltuielilor cu combustibilul în echivalent cu costul abonamentului pentru transport în comun.

Ministerul Apărării va finanța din bugetul său programul de pregătire al voluntarilor civili.

(6) Voluntarilor militari li se vor plăti contribuțiile la CAS și CASS pe toată durata efectuării stagiului, din bugetul alocat pentru program, iar timp de 2 ani, dup terminarea stagiului de voluntariat, beneficiază de scutire de la impozitul pe venit respectiv CAS, CASS, în proporție de 50%, atât ei cât și angajatorii acestora pentru toate impozitele și taxele pe care urmeză să le plătească pentru angajații respectivi.

(7) După terminarea voluntariatului militar, nu este obligatorie activarea în Garda Civilă.

(8) Persoanele care activează în Garda Civilă beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu o lună pentru fiecare an de activitate în acest domeniu, dar nu mai mult de 2 ani.
Timp de 5 ani după terminarea stagiului de voluntariat, dar și pe parcursul acestuia, voluntarii beeficiază de garanție de stat pentru programele “Prima Casă” și “Prima Mașină”, în forma în care se vor derula acestea. Voluntarii care își pierd viața în urma misiunilor vor avea aceleași drepturi ca ale cadrelor active militare decedate în timpul misiunilor, atât pentru ei, cât și pentru urmașii lor.

Proiectul de lege a fost respins de deputați, dar votul senatorilor este decisiv.

Ai nevoie de Clasificarea activităților din economia națională – CAEN Rev. 2? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here