Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, pacienții cu arsuri grave vor putea beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Totodată, modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna aceasta.

În 27 mai 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a constituit, pentru prima dată în România, Comisia Multidisciplinară de Arsuri a Ministerului Sănătății, organism consultativ al ministerului care furnizează expertiza necesară coordonării din punct de vedere științific, profesional și metodologic a asistenței medicale specializată în tratarea arsurilor și care include specialiști din toate ariile terapeutice implicate în îngrijirea pacientului cu arsuri severe (chirurgie plastica, Anestezie și Terapie Intensivă, recuperare medicală).

Potrivit OUG 158/2005 Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.

Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizaţiilor este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

În prezent, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, doar în cazul urgențelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor și SIDA. Lista cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici