14 Noiembrie, 2019

PROIECT: Indemnizaţia de şomaj, majorată cu 20%

Un grup de senatori propune modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, astfel încât indemnizaţia de şomaj să crească de la 1 ianuarie 2016 cu 20 de procente.

În expunerea de motive se arată că, în ultimii ani, au fost majorate sau chiar dublate sau triplate alte categorii de ajutoare, precum alocaţia de stat pentru copii, alocaţia pentru susţinerea familiei sau plafoanele pentru venitul minim garantat.

De aceea ar trebui, susţin iniţiatorii, să fie majorat Indicatorul Social de Referinţă (ISR), baza de calcul a acestor categorii de ajutoare, care nu a mai fost reevaluat din 2008. Sau, dacă ISR rămâne la aceeaşi valoare, spun senatorii, să fie majorată indemnizaţia de şomaj, singura categorie care nu a cunoscut mari creşteri în ultimii ani.

Astfel se propune modificarea:

Art. 39, alin 2, lit. a – astfel încât să fie majorate, de la 75% la 90%, procentele din ISR necesare calculului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor având un stagiu de cotizare de cel puţin 1 an (rezultă o majorare de la 375 lei la 450 lei pentru aceste persoane);

Art. 39, alin 3 – în vederea majorării cotelor procentuale, astfel:

  • de la 3% la 3,6% (stagiu de cotizare 3 ani)
  • de la 5% la 6% (stagiu de cotizare 5 ani)
  • de la 7% la 8,6% (stagiu de cotizare 10 ani)
  • de la 10% la 12% (stagiu de cotizare 20 ani)

Art. 40, alin. 1 – astfel încât să fie majorate, de la 50% la 60%, procentele din ISR necesare calculului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ (rezultă o majorare de la 250 lei la 300 lei pentru această categorie).

Proiectul susţine ca efortul financiar alocării acestor sume în plus, pentru cele 100.000 de persoane aflate în stadiul acordării indemnizaţiei de şomaj în România, efort evaluat la aproximativ 120.000.000 lei anual, să fie obţinut din „o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de şomaj”.

Ai nevoie de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu