La Senat a fost pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru prevenirea şi combaterea antiromânismului, promovarea în public a unor astfel de idei, concepţii sau doctrine fiind considerată infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Prin antiromânism se înţelege percepţia referitoare la români exprimată ca ură împotrivă acestora, precum şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva românilor, îndreptate împotriva acestora, proprietăţilor lor, a instituţiilor comunităţilor româneşti sau a lăcaşurilor de cult ale românilor.

Iniţiatorii măsurii argumentează, în expunerea de motive, că o astfel de lege este necesară în contextul apariţiei şi înmulţirii unor organizaţii/grupări antiromâneşti în interiorul ţării în Transilvania (Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitat, Garda Maghiară) şi peste graniţe (Ungaria, Ucraina, Serbia).

Conform proiectului de lege, constituie infracţiuni următoarele:

  • promovarea în public de idei, concepţii sau doctrine antiromâneşti – închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi;
  • distribuirea de materiale antiromâneşti – închisoare de la un an la 5 ani;
  • confecţionarea, vânzarea, răspândirea, deţinerea şi utilizarea în public de simboluri antiromâneşti – închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi;
  • iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, aderarea sau sprijinirea acesteia – închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Proiectul de lege se va aplica, însă, doar în cazul adoptării acestuia de către Parlament, promulgării prin decret prezidenţial şi ulterior publicării în Monitorul Oficial.
 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here