În cazul elevilor de peste 16 ani care lucrează cu contract part-time s-ar putea aplica un impozit de 0% pe venit, iar pentru absolvenții de învăţământ profesional-dual, încadraţi în muncă, impozitul ar fi de 5%, conform unui proiect legislativ inițiat la Senat de peste 50 de parlamentari din formațiuni politice diferite.

Proiectul face parte din o propunere legislativă care cuprinde două iniţiative, una care modifică Legea Educației, cealaltă Codul fiscal: “Vrem ca astfel să se poată crea noi oportunități pentru absolvenții învățământului profesional-dual, în vederea menținerii forței de muncă în România și prin acordarea unor facilități economice, a încurajării dezvoltării parteneriatului școală-operatori economici, și a profesionalizării resursei umane în acord cu cerințele pieței muncii din țara noastră”, se argumentează în expunerea de motive a proiectelor.

Conform datelor de la ministerul Muncii, deficitul actual pe piața muncii este de peste 600.000 de posturi din diferite domenii de activitate. Inițiatorii spun că actualul sistem de educație nu este corelat cu piața muncii, cu cerințele, iar caracteristicile absolvenților nu corespund cu nevoile speciale și economice ale țării. Una dintre soluțiile găsite de autorități este actualul învățământ dual, dar sunt puține școli profesionale în regim dual, care nu au capacitatea să acopere deficitul lăsat de plecarea din țară a tinerilor calificați profesional.

În acest context, iniţiatorii propun introducerea unei noi prevederi în Codul fiscal, potrivit căreia:

“Cota de impozit este de 0% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător elevilor de peste 16 ani pe perioada contractului de muncă part-time, respectiv 5% absolvenților din învățământul profesional-dual, încadrați pe piața muncii, în baza unui contract individual de muncă cu operatorul economic partener al unității de învățământ absolvite pe o perioadă de maxim 3 ani.”

Inițiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, camera decizională fiind Camera Deputaților.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here