22 Februarie, 2020

PROIECT: Impozit de 5% pentru firmele din afara regiunii București-Ilfov, care fac export

Statul ar putea acorda facilități fiscale firmelor care ajung să își exporte produsele, conform unui proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR. Inițiatorii argumentează cu cifre actul normativ, spunând că doar 22.000 de firme din cele peste 600.000 fac export, și doar o mică parte din acestea sunt firme românești.

“În același timp, numărul companiilor importatoare este de 4 ori mai mare. De asemenea, din primii 100 de exportatori, doar 5 sunt firme cu capital majoritar românesc. Cea mai mare parte a companiilor cu capital autohton au cifre de afaceri anuale de 3-4 milioane de euro”, mai susțin inițiatorii proiectului legislativ, care consideră că statul trebuie să ajute societățile comerciale care vor să își extindă activitatea peste granițe, prin stimulente fiscale.

Aceste facilități vor fi acordate în funcție de cifra de afaceri din anul precedent, cu câteva excepții - firmele din București și Ilfov, dar și cele din anumite domenii de activitate, cum ar fi siderurgia, mineritul, exportul de cărbune, de energie, activitățile agricole, din slvicultură sau piscicultură.

Astfel, proiectul prevede ca în Codul fiscal, după art. 20, să se introducă un nou articol, art. 20^1, cu următorul cuprins:

Regimul special de impozitare a profitului obținut de anumiți contribuabili din exportul de bunuri realizate din activitatea proprie

(1) Contribuabilii persoane juridice române cu cifra de afaceri inferioară echivalentului în lei a sumei de 100 de milioane de euro în anul fiscal anterior, care au sediul în afara municipiului București și județului Ilfov și obțin venituri din exportul bunurilor realizate din activitate proprie, direct sau prin contract de comision, datorează o cotă de impozit de 5% pentru partea din profitul impozabil care corespunde ponderii acestor venituri din volumul total al veniturilor. Reducerea se calculează lunar, iar sumele aferente acesteia se repartizează ca surse proprii de finanțare.

Proiectul legislativ așteaptă avizele Consiliului Legislativ și punctul de vedere al Guvernului, apoi va intra la dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Dacă va fi votat și în Camera Deputaților, actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, dar va fi aplicat începând cu data de 1 ianuarie 2019.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu