Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, care prevede schimbări în privința accesului mai facil la racordarea rețelelor, dar și modificări referitoare la furnizorii de energie și gaze, aceştia nemaiputând denunţa unilateral contractele.

Inițiatorii au justificat proiectul prin faptul că se primesc numeroase reclamații formulate de persoane fizice și juridice față de modul în care operatorii au permis accesul la sistemul de distribuție a gazelor naturale. În plus, primăriile se plâng de greutățile întâmpinate atunci când vor să se racordeze la rețea, în unele cazuri cerereile fiind soluționate după ani de zile.

Propunerea legislativă a fost adoptată în urmă cu o lună de Senat, iar plenul Camerei Deputaților l-a votat, pe 13 iunie, cu 241 de voturi “pentru”. Comisia pentru industrii şi servicii a dat raport favorabil pentru proiect și a admis 85 de amendamente, printre acestea numărându-se și cel referitor la eliminarea dreptului furnizorului de a denunța unilateral contractele de furnizare de energie electrică şi gaze naturale încheiate cu clienţii finali.

Proiectul mai prevede în mod expres că “atât rezilierea, cât şi denunţarea unilaterală reprezintă cauze de încetare a contractului, însă spre deosebire de reziliere care reprezintă o sancţiune de drept civil ce intervine în cazul neexecutării culpabile, totală sau parţială ori o executare necorespunzătoare a unei obligaţii contractuale de către una dintre părţile contractante, denunţarea unilaterală poate viza în cele mai multe situaţii practice motive de oportunitate contractuală şi nu un caz de culpă în executarea angajamentului asumat de către părți”, conform motivării amendamentului depus în acest sens.

De asemenea, se mai arată că s-au înregistrat numeroase cazuri în care furnizorii au notificat clienții privind creșterea prețului din contract, deși fusese negociat un preț fix, pentru o perioadă determinată, sub sancțiunea denunțării unilaterale, în cazul neacceptării noului preț: “Mai mult, după denunțare, clienții s-au aflat în situația de a nu avea asigurată energia din nici o sursă, până la încheierea unui alt contract și au solicitat furnizor de ultimă instanță, care a fost chiar vechiul furnizor”, se mai argumentează la modificarea art. 58 şI 143 din lege.

Ai nevoie de Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here