Senatul va dezbate propunerea legislativă prin care femeile care lucrează în domeniul cercetare-dezvoltare să se poată pensiona la 65 de ani, la fel ca bărbaţii. În acest moment, statutul personalului din această ramură prevede ca femeile să se pensioneze la 63 de ani, iar bărbaţii la 65 de ani.
Parlamentarii iniţiatori susţin că actuala lege este discriminatorie, pentru că femeile doresc continuarea activităţii până la aceeaşi vârstă cu bărbaţii. Astfel că propunerea vine în întâmpinarea dorinţei lor, cu notificarea că cele care doresc, totuşi, pensionarea la 63 de ani, să o poată face, opţional.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.530/2003 prevede introducerea, după articolul 35, a unui nou articol, 35 indice 1, cu următorul cuprins:
“ Art. 35 indice 1 – (1) Vârsta standard de pensionare pentru personalul de cercetare-dezvoltare este aceeaşi pentru bărbaţi şi femei şi reprezintă vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi, prevăzută în art. 53 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv 65 de ani.
(2) Personalul feminin prevăzut la art. 6 lit. a) şi b) se poate pensiona şi înainte de împlinirea acestei vârste, în condiţiile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu toate drepturile aferente.“
Iniţiativa legislativă este în dezbatere publică la Senat, dar votul final se va da în Camera Deputaţilor.
Ai nevoie de Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare – dezvoltare? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
