La Parlament a fost depus un proiect legislativ care prevede scutirea de la plata contribuţiei de sănătate (CASS) şi a impozitului pe venit în cazul celui de-al doilea contract de muncă part-time şi orelor suplimentare. Propunerea aparţine unui deputat PNL care a anunţat depunerea documentului în dezbatere, printr-un comunicat de presă.

Conform iniţiatorului proiectului, noile reglementări introuse în Codul fiscal ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2019, angajaţii cu normă întreagă nu vor mai datora contribuţii de sănătate (CASS) şi impozit pentru veniturile din salarii sau de natură salarială, obţinute din al doilea contract de muncă cu timp parţial sau din orele suplimentare efectuate în limita a 32 de ore lunar. Se propune menţinerea CAS astfel încât “angajaţii să obţină drepturi financiare superioare atunci când vor ieşi la pensii”.

“Nu este normal ca angajatul care are deja un contract cu normă întreagă, care vrea să câştige mai mult, muncind mai mult, să fie taxat la fel, cu cca. 43% şi pentru al doilea loc de muncă sau pentru munca suplimentară! Sistemul funcţionează cu succes în Germania, iar această facilitate a scos la suprafaţă milioane de contracte de muncă.”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Principalul motiv care se află la baza acestei propuneri legislative constă în descurajarea muncii la negru, prin diminuarea fiscalităţii care duce la prestarea muncii suplimentare (al doilea job sau ore peste program) fără forme oficiale:

“În România, numărul celor care au un al doilea loc de muncă, oficial, este sub 1%, faţă de alte state europene unde angajaţii cu un al doilea contract de muncă sunt între 5% şi 16%. Deşi statistic munca suplimentară efectuată de angajaţii români la un al doilea loc de muncă (part-time) sau peste programul integral de muncă aproape nu există, ea se produce în realitate, prin forme de evitare a fiscalităţii impuse pe muncă.”

Pentru a se aplica, însă, proiectul trebuie aprobat de ambele camere ale Parlamentului, promulgat de Preşedintele României şi publicat în Monitorul Oficial.

 comentarii

1 COMENTARIU

  1. Consider Proiectul ca fiind. incurajator si just pentru cei care pot si mai si doresc sa munceasca in afara functiei de baza. Nu s-a facut vorbire de situatia celor care sunt pensionari, cu pensie sub nivelul salariului minim brut pe tara. Astfel venitul obtinut pana la acest nivel, cumulat cu pensia, ar fi corect sa nu se impoziteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here