Un proiect de lege PMP depus la Senat prevede ca străinii etnici români, din țările non-UE precum Republica Moldova și alte state în care există comunități românești semnificative (Ucraina, Serbia, Albania), să poată fi angajați în România fără aviz de la angajator, așa cum prevede acum legislația.

Măsura ar avea efecte imediate pe piața forței de muncă, unde se înregistrează deficite tot mai mari, din cauza migrării cetățenilor români în alte state, deficit care ar putea fi acoperit de cei care ar veni să lucreze în țara noastră.

În acest moment, legea prevede ca persoanele cu cetățenia unui stat non-UE pot fi angajate pe teritoriul României la un singur angajator, persoană fizică sau juridică și numai în limita contingentului anual aprobat prin hotărâre de Guvern. “Procedura privind obținerea avizului de angajare pentru aceste persoane este complex, de lungă durată și implică niște costuri ridicate. Teoate aceste aspecte au un impact negativ asupra angajatorului și asupra dezvoltării economiei la nivel local”, argumentează inițiatorii propunerii legislative.

Avizul de angajare se eliberează, acum, doar de Inspectoratul General pentru Imigrări, la cererea angajatorului, dacă sunt îndeplinite toate celelalte condiții prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014.

La art. 3, alin. (2) din OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, după lit. m) se introduce o nouă literă, lit. n), cu următorul cuprins:

“(2) Prin excepție de la alin. (1), nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:

n) străinii, etnicii români, care sunt cetățeni ai Republicii Moldova și ai statelor în care există comunități românești semnificative – Ucraina, Serbia, Albania, etc. – care pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României pe o perioadă de cel mult 1 an.”

Propunerea legslativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, dar indiferent de votul de aici, ea trebuie adoptată ulterior de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Ai nevoie de OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here