O propunere legislativă, care interzice exportul de materiale lemnoase de pe teritoriul ţării noastre și prevede pedepse cu închisoarea de la 5 la 10 ani, a fost depusă în dezbatere publică la Senat. Proiectul este argumentat prin faptul că România trebuie să ia măsuri mai dure pentru stoparea defrișărilor legate de exporturile masive din ultimii ani, care au dus țara noastră la “un adevărat dezastru ecologic”.

Interzicerea unor astfel de exporturi ar avea beneficii multiple, conform inițiatorilor:

  • se rezolvă cauza inițială a defrișărilor, deoarece lipsa posibilității de a exporta lemn neprelucrat va duce la scăderea drastică a tăierilor de păduri;
  • pedepsele aspre cu închisoarea vor descuraja aceste acțiuni;
  • nu este afectată industria prelucrării lemnului din România.

În expunerea de motive, parlamentarii care au inițiat proiectul de lege mai susțin că nu se încalcă nicio o normă europeană, ci dimpotrivă, România își consolidează satutul de țară care “nu și vinde pe nimic resursele”, fiind date și alte exemple, cum ar fi Austria, unde legislația prevede același lucru.

Noua lege conține doar două articole.

„Art. I. Exportul de materiale lemnoase de pe teritoriul României este interzis.

Art. II. Încălcarea art. I constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani.”

Pentru a fi adoptat, noul act normativ trebuie votat și în Camera Deputaților, după dezbaterile din Senat, apoi trebuie să fie promulgat de președintele României.

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here