Bucureștenii vor primi vouchere de 9.000 de lei în schimbul mașinilor uzate, prevede un proiect de hotărâre care va fi discutat în ședința Consiliului General al Municipiului București din 26 iulie.  Proiectul prevede acordarea a 5.000 de eco-vouchere pentru achiziționarea de autovehicule cu nivel redus de emisii – Euro 6, non-diesel şi alte mijloace de locomoţie noi, non-diesel şi electrice.

Traficul urban din Capitală este un factor important de poluare a aerului, se arată în expunerea de motive a proiectului, astfel că în Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București 2018-2022, printre măsurile care conduc la protecția calității aerului, se numără și limitarea circulaţiei autovehiculelor poluate cu impact negativ asupra mediului. Conform datelor oficiale ale Primăriei București, prin programul Rabla classic, în anul 2017, au fost scoase din circulaţie 7.470 autovehicule vechi prin achiziţia autovehiculelor noi, încadrate în norma de poluare Euro 6. Astfel, se mai susține în expunerea proiectului, se impune intensificarea eforturilor de eliminare a autovehiculelor vechi, stimulând achiziţionarea de maşini noi, cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii.

“Art. 2

Pentru implementarea “Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureștean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere” se aprobă acordarea în perioada 2018-2019 a unui număr de 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 lei/eco-voucher. Acordarea unui eco-voucher se va face în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat.”

Beneficiarii voucherelor pot fi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, care nu au obligaţii de plată la bugetul local.

Sumele necesare vor fi acoperite din bugetul local al Primăriei Capitalei. Regulamentul programului va fi elaborat de o comisie formată din specialişti din cadrul Direcţiei de Mediu, Direcţiei Generală Economică, Direcţiei Transporturi, Direcţiei Juridic şi Direcţiei Informatică din cadrul aparatului de specialitate al primarului general.
 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here