Pe 6 iunie, mai mulți parlamentari din coaliția de la putere au inițiat un proiect legislativ care prevede ca deținuții să poată urma în orice moment cursuri de formare profesional, la agențiile de muncă, înainte de eliberarea din închisoare.

Deputații și senatorii invocă datele oficiale ale ANP, care arată că în urmă cu două luni, aproximativ 14.000 de deținuți declaraseră, în cadrul unor sondaje, că nu au nicio meserie. Pentru a-i integra mai ușor în societate și în activități de muncă, după ce aceste persoane își vor ispăși pedepsele, autoritățile le vor permite ca în timpul detenției, nu doar cu 9 luni înainte de eliberare așa cum prevede acum legislația, condamnații să poată urma cursuri de formare profesională, dar nu în penitenciare, ci în sediile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă.

“Numărul deținuților care au participat la activități de formare profesională a scăzut semnificativ în 2016, comparativ cu anul 2015. Astfel, în 2016 doar 519 deținuți au urmat cursuri de calificare, în timp ce în 2015, peste 2.000 de condamnați au participat la cursuri de formare”, se arată în expunerea de motive a proiectului, care citează datele din raportul de activitate a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Fondurile pentru implementarea acestor măsuri vor fi luate din bugetul de stat, al asigurărilor pentru șomaj.

Lege pentru modificarea art. 66 alin. (4) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă

Art. 66 alin. (4) va avea următorul cuprins:
“Persoanele aflate în detenție, după terminarea perioadei de carantină și observare, pot urma un program de formare profesională organizat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.”

Proiectul este în dezbatere la Senat, care este prima cameră sesizată. 

Ai nevoie de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here