O nouă lege a lustrației este în dezbatere la Senat, după ce a fost votată în Camera Deputaților. Proiectul de lege prevede desecretizarea tuturor dosarelor din arhivele serviciilor de informații SRI, SIE, MApN, care nu au fost predate CNSAS în baza celor trei hotărâri CSAT de până acum, deciziile nr. 60, nr. 117 și nr. 130/2006.

Inițiatorii susțin că prin aceste trei hotărâri CSAT, o mare parte dintre colaboratorii și informatorii fostei Securități au fost deconspirați, dar în arhivele instituțiilor au mai rămas cel puțin 100.000 de dosare asemănătoare, cu personal din cadrul Securității comuniste.

 “Considerăm că după 26 de ani de la schimbarea regimului comunist din România, nu se mai justifică nedeconspirarea acestor ultime dosare, iar prin menținerea lor în situația actuală se crează suspiciunea că persoanele care ar putea fi identificate în acestea, încă pot influența viața social-economică și politică a țării”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Noua lege, mai spun parlamentarii vrea să identifice toate persoanele care au făcut parte din aparatul represiv al fostei Securități și nu are un caracter punitiv, pentru că nu prevede sancțiuni, ci doar o informare publică cu privire la aceste persoane.

Lege privind deconspirarea activității întregului personal al Securității (ofițeri, colaboratori, informatori) ca aparat ideologic al regimului comunist în România în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989

Art. 1.

„(1) Prezenta lege reglementează desecretizarea dosarelor fostei Securități comuniste din România din perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, aflate în prezent în arhivele SRI, SIE și Ministerul Apărării Naționale, dar care nu au fost predate până în prezent Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, CNSAS.

(2) În termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi în monitorul Oficial al României, instituțiile care dețin în arhivele proprii documente referitoare la personalul (ofițeri, informatori, colaboratori) care au făcut parte din fosta Securitate comunistă din România, vor proceda la desecretizarea acestora și predarea lor, confor legislației în vigoare, către CNSAS.”

Inițiativa legislativă a fost adoptată de deputați pe 24 octombrie 2016, ea fiind apoi pusă în dezbatere publică în Senat, forul decizional. Dacă va fi adoptat și aici, proiectul de lege mai trebuie semnat și promulgat și de șeful statului, pentru a intra în vigoare.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here