Un proiect de OUG pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății este pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.  Proiectul prevede ca după articolul 30 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, se introduc unsprezece noi articole. 

Astfel, se propune ca centrele medicale, cabinetele medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, centrele  de diagnostic și tratament, centrele de sănătate, laboratoare, precum și prin alte unități sanitare publice și private pot asigura asistenţa medicală profilactică şi curativă și prin telemedicină.

“Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanță, fără prezența fizică
simultană a personalului medical și a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea
tratamentului, monitorizarea unor afecțiuni sau indicarea unor metode de preventie a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare”, prevede proiectul.

Telemedicina cuprinde urmatoarele servicii:
a) teleconsultația;
b) teleexpertiza;
c) teleasistenţa;
d) teleradiologia;
e) telepatologia;
f) telemonitorizarea;

Acesta defineşte fiecare dintre aceste servicii şi prevede ca toate unităţile care utilizează telemedicina trebuie să respecte drepturile şi obligaţiile pacientilor prevazute în Legea drepturilor pacientului nr.46/2003, inclusiv informarea pacientilor cu privire la mijloacele tehnice de transmisie a datelor şi securizarea acestora.

“Serviciile de telemedicină se acordă de către unităţile sanitare publice şi private indiferent daca acestea se afla sau nu se află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate”, mai scrie în textul proiectului.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here