Proiect de ordin pentru Implementarea Cerului Unic European Reformat

Marian Orzata
01 aprilie 2025 3 min read
Ministerul Transporturilor lansează procesul de transparență decizională pentru implementarea Regulamentului (UE) 2024/2803 privind Cerul unic european (SES II+), propunând desemnarea AACR ca autoritate de supraveghere și elaborarea unui plan național de performanță.

Astăzi, 1 aprilie 2025, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat lansarea procesului de transparență decizională pentru elaborarea unui nou proiect de act normativ ce vizează stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2024/2803 privind punerea în aplicare a Cerului unic european (reformat) - Single European Sky (SESII+).

Obiectivele principale ale proiectului

Regulamentul UE nr. 2803/2024 a stabilit norme pentru crearea şi funcționarea eficientă a Cerului unic european cu scopul de a consolida standardele de siguranță a traficului aerian, de a contribui la dezvoltarea durabilă a sistemului de transport aerian şi de a îmbunătăți performanța generală a managementului traficului aerian şi a serviciilor de navigație aeriană pentru traficul aerian general în Europa.

Conform Regulamentului (UE) 2024/2803, statele membre trebuie să desemneze una sau mai multe entități ca autoritate națională de supraveghere pentru monitorizarea performanței financiare a furnizorilor de servicii de navigație aeriană. În acest sens, Ministerul Transporturilor propune desemnarea Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) pentru îndeplinirea acestor atribuții.

Regulamentul stabilește, de asemenea, obligații pentru statele membre în ceea ce privește elaborarea, publicarea și transmiterea către Comisia Europeană a planului național de performanță pentru serviciile de navigație aeriană. În urma aprobării acestuia de către Comisia Europeană, planul va fi adoptat la nivel național printr-un ordin ministerial.

Măsuri propuse prin proiectul ministerului transporturilor

Pentru implementarea regulamentului european, Ministerul Transporturilor propune următoarele măsuri:

Desemnarea AACR ca autoritate națională de supraveghere pentru monitorizarea performanței serviciilor de navigație aeriană, în conformitate cu art. 5 alin. (1) lit. a) și c)-f) din Regulamentul (UE) 2024/2803.

AACR are obligația de a respecta cerințele aplicabile autorităților naționale de supraveghere, inclusiv cele privind independența decizională și recrutarea personalului calificat.

  • În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, AACR va prezenta ministrului transporturilor și infrastructurii măsurile adoptate pentru conformare.
  • Elaborarea unui proiect de plan de performanță al României, care va fi publicat pe site-ul AACR (www.caa.ro) și transmis Comisiei Europene pentru evaluare.
  • Deciziile adoptate de AACR în exercitarea atribuțiilor sale vor putea fi contestate în conformitate cu legislația în domeniul contenciosului administrativ.
  • Stabilirea unui pachet de sancțiuni aplicabile utilizatorilor spațiului aerian, operatorilor aeroportuari și furnizorilor de servicii de navigație aeriană, ce va fi propus de AACR în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului.

Modalități de transmitere a propunerilor

Persoanele interesate pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare până la data de 11 aprilie 2025.

Această inițiativă subliniază angajamentul României față de implementarea Cerului unic european și asigurarea unui management eficient al spațiului aerian.

Proiect de ordin
Referat aprobare

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo