Trei senatori PNL au redactat o inițiativă legislativă de modificare a Codului penal pentru majorarea drastică a măsurilor punitive în cazul celor care propagă bolile contagioase, pedeapsa cu închisoare putând ajunge și până la 15 ani, scrie  g4media.ro

Despre această iniţiativă a scris şi senatorul Iulia Scântei, miercuri seară, pe pagina de Facebook:Nu putem tolera lipsa de responsabilitate a unor compatrioți”. De asemenea a fost subliniată aspectul ce priveşte majorarea pedepselor cu închisoarea pentru aceia care nu respecta carantina, izolarea, care fug din spitale, neefectuând tratamentul necesar precum si pentru cei care mint cu buna-știință autoritățile cu privire la deplasarile externe si eventualele contacte cu cei contaminați.

Ea spune că  această iniţiativă este necesară si urgentă pentru a-i descuraja pe toti cei pun în pericol în mod iresponsabil, viata sau sănătatea. Senatorul PSD  se adresează şi celorlalti colegi parlamentari, indiferent de partid, de a sustine acest proiect si de a semna lista de inițiatori și apoi de a vota in regim de urgenta pentru a avea cadrul legal necesar pedepsirii cetatenilor care nu respecta legea.

„Modificările aduse articolului 352 din Codul Penal nu sunt pentru afirmarea politica sau un act populist. Și in alte tari europene au fost adoptate masuri legislative similare. Este nevoie acum si in Romania de aceste măsuri rapide și ferme pentru a pune la adăpost românii și pentru oprirea propagării lanțului de contaminări.”

Senatorul PSD a mai subliniat că este necesar ca fiecare persoana de pe teritoriul României, cetățean român sau străin, să respecte măsurile si restrictiile adoptate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii COVID-19 către un număr mare cetățeni.

Impreuna cu colegii mei juristi, senatorii liberali Alina-Ştefania Gorghiu si Daniel Fenechiu, am redactat pentru a fi transmis Parlamentului un proiect de lege de modificare a Codului Penal (art. 352) prin care sunt majorate pedepsele cu închisoarea pentru toți cei care zilele acestea sau in perioada următoare pun in pericol răspândirea bolilor precum noul coronavirus, subliniază Senatorul Iulia Scântei pe pagina de Facebook

Conform  g4media.ro  inițiativa legislativă arată în felul următor:

  • Art. 352 – (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârșită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.
  • Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
  • Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
  • Omisiunea de a divulga autorităților competente în prevenirea, combaterea și tratarea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
  • Dacă faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (1), (2) (3) (4) (5) și (6) au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate.

www.lege5.ro

2 COMENTARII

  1. Problema nu e ca nu exista sanctiuni in momentul asta. Ele exista, dar nu sunt puse in practica. Ii doare pe sandilai la basca de tot ce propune guvernul, ca ei STIU ca nu sunt si nu pot fi snactionati. Avem oare atatea locuri in puscarie ca sa ii bagam pe cei care incalca legea? Nu avem, si atunci cum aplicam pedepsele??? Au oamenii bani sau alte venituri sa plateasca amenzile? Pai aia care au venit din afara, ce naiba sa aibe? Deci nici aici nu se poate aplica legea. Atunci??? Avem noi politisti care sa acopere numarul de infractiuni de acest tip? Nu avem. Deci degeaba facem si propunem niste masuri care nu se pot pune in practica ci eficienta.

  2. Aceleasi pedepse sa se aplice si ministrilor de la munca si sanatate, precum si consilierilor acestora pentru punerea in pericol a sanatatii si vietii bolnavilor incurabili pensionati pe caz de boala trecuti de 60 de ani, care sunt obligati si amenintati sa-si reannoiasca anual deciziile de pensionare. Toti acei bolnavi trebuie sa umble prin spitale si pe drumuri infruntand virusi, frig caldura, umilinta, oboseala, stres si boli asociate care ii face greu deplasabili. Toate aceasta tracasare pentru o pensie de boala care sa le asigure supravietuirea. Asta este cu adevarat crima cu premeditare care trebuie stopata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here