Senatul a adoptat luni, 12 aprilie, o propunere legislativă pentru modîfîcarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal potrivit căreiapentru anumite infracţiuni  să se instituie caracterul imprescriptibil al răspunderii penale a agresorilor.

Este vorba despre sclavia (art. 209 din Codul Penal), traficul de persoane (art. 210 din Codul Penal), traficul de minori (art. 211 din Codul Penal), proxenetismul (art. 213 din Codul Penal), agresiunea sexuală (art. 219 din Codul Penal) şi pornografia infantilă (art. 374 din Codul Penal)

O altă modificare propusă prin prezenta iniţiativă face referire la obligaţia martorilor de a raporta imediat sau de a contacta autorităţile atunci când iau la cunoştinţă despre o potenţială infracţiune din rândul celor enumerate mai sus, inclusiv sub protecţia anonimatului.

„Denunţarea unor infracţiuni atât de grave, precum cele îndreptate împotriva vieţii, libertăţii şi integrităţii sexuale, cele de trafic şi de exploatare a persoanelor vulnerabile atunci când au ca victime minori, se poate realiza inclusiv cu protecţia identităţii martorilor, în condiţiile Codului de procedură penală” scrie în expunerea de motive care însoţeşte proiectul.

Prin proiect se propune şi majorarea limitelor de pedeapsă pentru infracţiunea prevăzută de articolul 266, alineatul (1) – Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la l an la 3 ani, şi reglementarea unei noi infracţiuni la alineatul nou (l’) al articolului 266:

„Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii, de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşitefaţă de un minor sau care a avut ca urmare moartea unui minor, nu înştiinţează de îndată autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la I an la 3 ani”, mai prevede textul proiectului.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here