Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede ca începând cu 1 ianuarie 2025, autovehiculele care prestează servicii de transport persoane, inclusiv cele care efectuează transport în regim de taxi sau transport alternativ, precum şi autovehiculele sub 7,5 tone care efectuează distribuție de mărfuri în interiorul oraşelor trebuie să fie autovehicule verzi.

Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că atât tehnologiile, cât și prețurile de cost au avansat în privința producției de motoare, achiziția de autovehicule de către populaţie s-a redus, iar în contextul gradului de poluare ridicat din oraşe, este nevoie de o măsură care să se adreseze tuturor deţinătorilor de autovehicule care își desfăşoară activitatea în oraşe: “Lipsa infrastructurii de alimentare este în momentul de faţă principalul impediment pentru care populaţia este încă reticentă în ceea ce priveşte achiziţionarea unor astfel de autovehicule”, se mai arată în expunerea proiectului.

Proiect de Lege privind transportului ecologic

Art. 1- Autovehiculele cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat, sau gaz petrolier lichefiat, precum şi alte propulsoare ce îndeplinesc condiţiile tehnice şi de poluare asemănătoare cu acestea, ce vor fi introduse, nominalizate şi autorizate prin Hotărâre de Guvern, sunt denumite în continuare autovehicule verzi.

Art. 2  – (1) începând cu 1 ianuarie 2025, autovehiculele ce prestează servicii de transport persoane, inclusiv cele care efectuează transport în regim de taxi, uber, clever, etc., precum şi autoutilitarele, autoturismele şi autocamioanele cu masa totală sub 7,5 tone care efectuează distribuţie/transport de mărfuri în interiorul oraşelor trebuie să fie autovehicule verzi.

(2) Se permite utilizarea autovehiculelor de transport cu motoare diesel sau benzină, exclusiv pentru intervenţii în situaţii de forţă majoră şi transport de persoane ocazional, sau care tranzitează oraşul.

Pentru transportul interjudețean și județean de persoane, public sau privat, inclusiv pentru efectuarea curselor pentru serviciu (navetă), local sau județean/interjudețean, ”persoanele fizice sau juridice vor putea deține licențele de transport numai în condițiile în care parcul total de autovehicule deținut de transportator (persoana juridică sau fizică ce efectueaza transportul de persoane) conține autovehicule verzi într-un procent de minim 80% din flota necesară desfăşurării activității”, începând tot cu cu data de 1 ianuarie 2025. Toate persoanele juridice cu capital majoritar de stat şi instituțiile publice din România vor deține în parcul propriu minimum 80% autovehicule verzi începând cu data de 1 ianuarie 2025. Proiectul mai prevede că Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare pentru autorizarea autovehiculelor verzi, amenajarea stațiilor de alimentare şi asigurarea programelor cu finanțare din fonduri europene şi din Fondul de mediu, pentru reducerea poluării.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here