20 Februarie, 2020

Proiect de lege: Reclamele la țigări și sponsorizarea produselor din tutun, interzise

Comisia de Sănătate din Camera Deputaților va analiza pentru raport o inițiativă legislativă care interzice reclamele la țigări și sponsorizarea produselor de tutun, promovarea acestora și distribuirea mostrelor gratuite de către companiile de profil.

Argumentele sunt legate de cifrele îngrijorătoare ale OMS, conform cărora tinerii din țara noastră fumează de la vârste fragede și sunt de 5 ori mai numeroși, raportat la populație, față de cei din SUA. De asemenea, sunt amintite cauzele producerii unor boli, asociate cu fumatul și efectele negative ale acestuia asupra organismului.

Modificările sunt următoarele:

  • Actualizarea definiției fumatului în actele normative care reglementează consumul de tutun, în concordanță cu diversificarea produselor din tutun, astfel încât produsele de același tip care afectează sănătatea umană să fie reglementate în același mod – modificările vor fi necesare în Legea nr. 349/2002 și în Legea nr. 201/2016.
  • Actualizarea definiției produselor din tutun - modificare în Legea nr. 457/2004, în concordanță cu diversificarea produselor din tutun, astfel încât produsele de același tip care afectează sănătatea umană să fie reglementate în același mod.
  • Actualizarea definițiilor publicității, promovării și sponsorizării produselor din tutun, directe sau indirecte, în așa fel încât interdicțiile cuprinzătoare ale acestora să fie conforme cu art. 13 din Legea nr. 332/2005, îndepărtând excepțiile curente – modificare în Legea nr. 457/2004.
  • Eliminarea expunerii și publicității produselor din tutun sau produselor conexe la punctele de vânzare și permiterea expunerii și publicității doar în magazinele special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse – modificare în Legea nr. 457/2004.
  • Interdicția acțiunilor de promovare a produselor din tutun și a distribuirii gratuite de mostre de produse din tutun sau produse conexe – modificare în Legea nr. 457/2004.
  • Interdicția acțiunilor de sponsorizare a produselor din tutun – modificare în Legea nr. 457/2004.
  • Interzicerea fumatului în autovehiculele în care se află minori și femei însărcinate - modificare în Legea nr. 15/2016.
  • Introducerea exceptării unor situații speciale – pacienții cu afecţiuni psihice internați în unităţi sanitare în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată dar doar în spații special amenajate în exteriorul clădirilor, cu respectarea unor condiții – modificare in Legea nr. 15/2016.
  • Introducerea contribuției pentru sănătate aplicate cuprinzător tuturor formelor de produse din tutun conform redefinirii acestora – modificare în Legea nr. 95/2006.
După raportul din comisia de specialitate, proiectul va fi supus votului parlamentarilor și în cazul în care va fi adoptat, măsurile vor intra în vigoare imediat.

Ai nevoie de Legea nr. 457/2004? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu