A apărut proiectul de lege pentru modificarea legii nr. 132/2017 pentru asigurarea RCA obligatorie a trotinetelor electrice. Conform acestuia, ar urma să aibă Asigurarea de Răspundere Civilă Auto acele trotinete electrice care depășesc 25 de km/oră, dar și cele care cântăresc peste 25 de kilograme și depășesc 14 km/oră, precum și bicicletele electrice sau cu motor.

Proiectul a fost scos în dezbatere publică luni, pe data de 9 octombrie, iar Ministerul susține că a fost făcut după o directivă UE, iar aceasta trebuie transpusă în legeraspundere  până la finalul acestui an. Printre modificările din act apare și o revizuire a definiției de „vehicul”, pentru a curpinde mijloacele de transport cu propulsie proprie:

(a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h;

(b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;

(c) orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menționat la lit. (a) sau (b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată;

(d) tramvai.

 

Autoritățile au ajuns la această decizie și din cauza numărului mare de accidente și a despăgibirilor cerute de victime, atunci când aceste accidente au loc „în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulației publicului”.

Cu toate acestea, proiectul de lege propune excepții de la obligația de a încheia o asigurare RCA pentru vehiculele utilizate în mod exclusiv în evenimente și activități sportive cu motor, în zone cu acces restricționat, în condițiile în care organizatorul are asigurare sau instrument de garantare alternativ.

Printre modificările propuse se află și stabilirea limitelor minime de răspundere pentru prejudiciile materiale, vătămările corporale și decesele acoperite prin asigurarea RCA. Astfel, pentru daune materiale, suma acorperită ar urma să fie 6,63 de milioane de lei, iar pentru vătămări corporale și daune morale, limita se ridică la 31,9 milioane de lei.

Este de menționat faptul că trotinetele electrice pot fi asigurate RCA și acum, dar facultativ, adică rămâne la latitudinea proprietarului.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă prin procesul legislativ, să fie aprobat de Parlament și să fie promulgat prin decret prezidențial. Adoptarea acestuia ar însemna o schimbare semnificativă în legislația privind RCA în România și va aduce în sfera obligației de asigurare utilizatorii de trotinete și biciclete electrice.

Vezi aici Legea 132/2017

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here