25 Ianuarie, 2020

Proiect de lege pentru votul electronic – posibil și prin intermediul telefonului mobil

Un proiect de lege care prevede implementarea votului electronic la distanță pentru orice fel de alegeri, inclusive cele parlamentare, pentru Senat și Camera Deputaților, a fost inițiat la Senat.

Actul normative se adresează în primul rând cetățenilor români din străinătate, peste 3 milioane, susțin inițiatorii, dar și celor din țară care nu se pot deplasa la vot, de exemplu persoane cu dizabilități.

Procedura de vot ar urma să fie folosită pentru alegeri europarlamentare, locale, prezidenţiale precum şi referendumurile naţionale sau locale și va fi implementată în trei etape, timp în care va deveni o alternativă a votului clasic, fără a-l exclude pe acesta. Prima etapă va fi una experimental, care se va desfăşura pe parcursul următoarelor trei scrutine naţionale consecutive.

Proiectul de lege mai arată că, prin implementarea votului electronic la distanţă, cetăţeanul va primi confirmarea că votul său a fost înregistrat în urna electronică, că a fost procesat şi mai ales că a fost numărat corect, fără vreo intervenţie externă ulterioară sau vreo eroare umană.

Noul act normativ prevede că sistemul de vot electronic se supune unui proces de verificare şi certificare de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de către o organizaţie independentă din domeniul securităţii informatice, desemnată de către Autoritatea Electorală Permanentă prin licitaţie publică internaţională.

Art. 25 – Autoritatea Electorală Permanentă pune la dispoziția cetățenilor un portal de internet care conține un formular online unic pentru a aplica pentru certificat digital și pentru înscrierea în Registrul Electoral Electronic.

Art. 27 –

(1)    Validarea cererii prevăzute la art. 26, alin. (1) are loc în termen de cel mult șapte zile de la data înregistrării cererii.

(2)    După validarea cererii, atribuirea certificatelor digitale se face, în țară, de către Autoritatea Electorală, iar pentru cetățenii din străinătate de către Ministerul de Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

(3)    Ridicarea certificatelor digitale se face în persoană, pe baza unui document de identitate valabil, la oficiile celor două instituții.

(4)    Stocarea certificatului digital se poate face prin token fizic sau prin instalarea pe un terminal mobil al cetățeanului.

Conținutul buletinului de vot pe aplicația instalată va fi identic cu cel de pe hârtie, iar alegătorul va bifa căsuța/căsuțele dorite. După vot, sistemul electronic îi va transmite alegătorului, prin email sau sms, o confirmare că votul său a fost exercitat cu succes.

Dezbaterile asupra noului proiect de lege vor începe în următoarele săptămâni la Senat, primul for decizional.

 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu