Parlamentarii vor dezbate la Senat un proiect de lege care prevede acordarea de gratuităţi și reduceri cu 50% a documentelor valabile pe orice fel de transport pentru studenții români care învață la universitățile din alte state. Inițiatorii consideră că așa cum studenții români, dar și studenții străini care studiază în țara noastră beneficiază de aceste facilități, ar trebui ca și studenții români din străinătate să aibă aceleași beneficii, pe teritoriul țării noastre.

Proiectul modifică și completează Legea nr. 1/2011 a educației naționale și H.G. nr. 42/2017 de aprobare a Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți.

Legea educației naționale, art. 205 – alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) În timpul anului universitar, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, de suprafață și subteran, transportul intern auto, feroviar și naval. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

(2³) În perioada vacanțelor, în timpul șederii pe teritoriul țării, studenții care au obținut bursă de studii universitare și postuniversitare în străinătate, beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, de suprafață și subteran, transportul intern auto, feroviar și naval.

(2⁴) Prin excepție de la alin. (2³), pentru aceeași perioadă, studenții care au obținut bursă de studii universitare și postuniversitare în străinătate beneficiază de gratuitate la o singură călătorie, dus-întors, la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri.

Conform datelor neoficiale ale autorităților, în acest moment există peste 30.000 de tineri români care își continuă studiile la universități din străinătate. Prin acordarea facilităților de transport, Ministerul Educației speră că va putea întocmi o bază de date cu cifrele exacte ale studenților români de peste hotare.

Ai nevoie de Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here