28 Ianuarie, 2020

Proiect de lege pentru supra-impozitarea contractelor part-time și eliminarea supra-accizei la carburanți

Mai mulți deputați și senatori au inițiat un proiect de lege care modifică și completează Codul fiscal astfel încât să fie eliminată supra-impozitarea accizei la carburanți și revenirea la valoarea dinainte de majorarea operată în a doua parte a anului 2017. 

De asemenea, același proiect prevede eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat, și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară. 

Începând cu anul 2017, angajaţii part-time plătesc contribuţii sociale la nivelul salariului minim, chiar dacă ei câştigă mai puţin de atât. Inițiatorii proiectului susțin că creşterea costurilor fiscale cu forţa de muncă, în special prin supra-impozitarea contractelor cu orar parţial de muncă a accentuat şi mai puternic şomajul în rândul tinerilor, în special pentru categoria de vârstă 15-25 de ani. 

De asemenea, spun că majorarea nejustificată a accizelor pentru carburanţi a generat un impact pe întreg lanţul economic, de la producţie, la distribuţie cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, pentru trei ani consecutiv. Supra-impozitarea contractelor de muncă part-time a fost contestată la Curtea constituțională, însă CCR a decis că ele vor rămâne taxate la acelaşi nivel cu contractele de muncă full-time.  

Proiectul prevede ca măsurile să fie implementate începând cu data de 1 ianuarie 2020, astfel încât ele să fie bugetate corespunzător în Legea bugetului pentru anul 2020. 

Legea nr. 227/2015

  1. Începând cu 1 ianuarie 2020, la art. 146 alin. (5¹) – (5⁵) se abrogă.
Începând cu 1 ianuarie 2020, la art. 168 alin. (5¹) se abrogă.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu