Senatul va dezbate o propunere legislativă care prevede scutirea persoanelor cu handicap de la plata impozitului de 1% din valoarea bunurilor moștenite.

Prevederea este stipulate la art. 111 din Codul fiscal și stabilește că în cazul în care o procedură de succesiune nu se finalizează în doi ani, moștenitorii vor achita un impozit de 1% din valoarea bunurilor moștenite.

Inițiativa legislativă este argumentată de faptul că în cazul persoanelor cu handicap, care au probleme de sănătate accentuate, nu se pot respecta aceste termene, de 2 ani. În plus, obligația de plată îi îngrădește dreptul la moștenire, mai ales că o persoană cu handicap nu produce venituri din niciun fel de activitate, fiind scutită și de alte taxe și impozite.

Proiectul modifică și completează Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:

Art. 26 – După litera a) se introduce o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins:

f) scutire de la plata impozitului datorat pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire.

Inițiativa legislativă va fi dezbătută în primă camera la Senat, dar ca să intre în vigoare, trebuie adoptată și de Camera Deputaților.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here