Proiect de lege pentru plata suplimentară a zilelor de weekend lucrate

Traian Dobre
04 septembrie 2019 2 min read
Senatul va dezbate, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege care completează Codul muncii cu o prevedere referitoare la persoanele care lucrează în zilele libere de la sfârșitul ...

Senatul va dezbate, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege care completează Codul muncii cu o prevedere referitoare la persoanele care lucrează în zilele libere de la sfârșitul săptămânii – angajații care vor sau trebuie să muncească în afara celor 40 de ore săptămânal, vor fi plătiți suplimentar, dar vor avea weekend-ul de doar 24 de ore.

Codul muncii prevede, la acest moment, că repausul săptămânal este de 48 de ore, de regulă sâmbăta și duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că legea actuală nu interzice ca angajații să poată lucra în weekend, numai că aceste zile prestate trebuie considerate ca plată suplimentară: “Art. 114 Codul Muncii, prin care se stabilește durata maximă săptămânală a timpului de muncă are în vedere și orele suplimentare: durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv în orele suplimentare” așa că ”reiese foarte clar ca orele suplimentare pot fi efectuate oricând pe durata celor 7 zile ale săptămânii, cu respectarea limitei maxime de 48 de ore de activitate săptămânală.”

Art. 137 alin. (2) Codul muncii se completează și va avea următorul cuprins:

“În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Cu acordul salariatului, munca prestată cu caracter ocazional, într-o zi de repaus săptămânal, se poate compensa și/doar financiar, dar durata ei nu poate depăși 8 ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minim 24 de ore.“

Munca prestată în această situație se va plăti cu un spor de minim 75 % din salariul de bază, agreat între salariat şi angajator, se ,ai arată în propunerea de modificare a legii.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo