Deputații vor dezbate un proiect legislativ care completeză Legea pensiilor nr. 263/2010, pentru persoanele care au ieșit la pensie în baza legii din 1977 și care nu beneficiază de același calcul cu pensionarii de după anul 2000. Astfel, susțin inițiatorii, proiectul vrea să repare “discriminările“ între actualii pensionari, beneficiari ai Legii nr. 19/2000 și Legii nr. 263/2010 și cei care s-au pensionat pe legea veche, nr. 3/1977.
Conform expunerii de motive, practica actuală este ca fiecare pensonar care a lucrat după îndeplinirea condițiilor de pensionare, a depus, în fiecare an, la Casa de pensii, adeverința care arată că a lucrat un an în plus. Casele teritoriale recalculează apoi drepturile de asigurări sociale cu noile drepturi cuvenite din anul lucrat în plus:
“Asigurații care după îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limita de vârstă au contribuit o anumită perioadă la sistemul public, beneficiază de majorarea punctului realizat în această perioadă cu 0,3% pentru fiecare lună, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar.”
Pentru persoanele care au lucrat înainte de 1989 și nu s-au pensionat la îndeplinirea condițiilor, ci au lucrat în plus față de vechimea cerută de art. 8 al Legii nr. 3/1977, legea se modifică astfel încât anii munciți în plus să fie contorizați conform normelor actuale, nu conform celor legii menționate, din 1977.
Inițiatorii susțin că legea nouă nu se poate aplica decât situațiilor ivite după intrarea sa în vigoare, așadar doar persoanelor care s-au pensionat după data de 01.04.2001, nu și celor pensionați conform legii din 1977. Parlamentarii spun că și instanțele au dat câștig de cauză celor care au reclamat discriminarea, asfel că legea trebuie completată.
„Art. 611
(1) Persoanele pensionate conform prevederilor Legii nr. 3/1977, care au avut o vechime în câmpul muncii de peste 30 de ani și care au beneficiat de prevederile art. 12 din respectiva lege, obținând un anumit cuantum de pensie în plus pe lângă pensia calculată pentru cei 30 de ani prevăzuți de lege, retrasă de la plată conform prezentei legi, se va recalcula și se va repune în plată respectiva pensie.
(2) Aceste drepturi obținute cu respectarea ar. 12 din Legea nr. 3/1977 se vor acorda retroactiv de la data retragerii de la plată a acestor drepturi.”
În punctul de vedere atașat proiectului, Guvernul susține că modificarea ar fi imposibil de aplicat, având în vedere că Legea nr. 263/2010 nu reglementează calculul pensiei în funcție de o bază de calcul, ci în funcție de veniturile realizate în toată perioada de contribuție.
Proiectul legislativ a fost respins de Senat, dar Camera Deputaților, unde se află acum în dezbatere, este forul decizional.
Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
