17 Februarie, 2020

Proiect de lege pentru pensionarea la cerere, fără penalități, a personalului medical care efectuează gărzi

Parlamentarii vor dezbate o inițiativă legislativă care prevede acordarea dreptului de pensionare la cerere, fără penalități, personalului medico-sanitar care a efectuat gărzi.

Inițiatorii susțin că medicii desfășoară 47 de ani de vechime în muncă în 41 de ani de activitate, în condiții speciale, cu 32 de factori de risc identificați, astfel că odată cu înaintarea în vârstă, actul medical se poate eroda și ar trebui să poată fi întrerupt la cerere. Medicii care ar ieși la pensie astfel ar mai putea practica în unități sanitare private, nu în cele de stat.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – Anexa 2

După punctul 51 se introduce un nou punct, pct. 52, cu următorul cuprins:

52. Activitatea desfășurată de către categoriile de personal medico-sanitar, inclusiv persoanele care efectuează gărzi peste programul normal de lucru, stabilite prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

Propunerea legislativă este în dezbatere la Senat, care este prima cameră sesizată.

Dacă va fi adoptată și în plenul Camerei Deputaților, Ministerul Sănătății va emite ulterior un ordin prin care va nominaliza categoriile care vor beneficia de noile prevederi, precum și normele de aplicare ale acestor măsuri.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii


Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu