Pe site-ul Senatului, în rubrica „Propuneri legislative aflate în consultare publică”, se află un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de lege a fost realizat pentru a asigura salaraţilor care urmează să fie concediaţi un climat de protecţie socială, precum şi pentru „ a preîntâmpina iminenţa unor tensiuni sociale”.

Ce cuprinde proiectul de lege?

Printre prevederile proiectului de act normativ se numără acordarea unei derogări de la dispoziţiile art. 39 alin. 1, respectiv ale art. 40 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, iniţiatorul proiectului de act normativ propune ca indemnizaţia de şomaj să fie prelungită cu 4 luni, pentru persoanele ale căror raporturi de muncă încetează până la data de 30 iunie 2015.

De asemenea, acelaşi iniţiator al proiectului propune să fie acordată o scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, fără a fi afectată calitatea de asigurat a acestora.

În acest sens, scutirea ar urma să fie acordată pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, în perioada 2012-2015, dar nu pe o perioadă mai mare de 90 de zile în fiecare an.

Totodată, conform proiectului de lege, sumele reprezentând indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii nu vor fi incluse în veniturile salariale şi nu vor fi impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în fiecare an.

O ultimă propunere este aceea ca proiectul de lege să fie adoptat cu procedură de urgenţă în Parlament.

Pentru a afla mai multe detalii cu privire la proiectul de lege, intră aici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here