Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede ca mamele care se află în concediul de îngrijire a copilului să poată obține venituri din activități independente sau drepturi de autor.

Normele actuale prevăd ca în perioada în care primesc indemnizație pentru creșterea copilului, mamele să nu mai poată obțină niciun alt fel de venit suplimentar.

În expunerea de motive se arată că aceste activități, din care se obțin venituri de drepturi de autor și independente, nu presupun o muncă susținută, pentru care mamele să aloce prea mult timp.

Activitățile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuală, precum și cele din agricultură, silvicultură și piscicultură, sunt activități care, prin desfășurarea lor, nu implică, de cele mai multe ori, absența părintelui de lângă copil, în perioada concediului. Mai mult, prin suspendarea activității, pot fi generate și alte consecințe, cum ar fi pierderea unor locuri de muncă pentru angajații celor care desfășoară astfel de activități, rezilieri de contracte încheiate cu terți, limitarea accesului la fonduri europene destinate activităților întreprinderilor familiale sau a micro fermelor“, se arată în expunere de motive a proiectului de lege. 

Inițiativa prevede introducerea unui nou articol la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010:

 Art. 16 – alin. (3) – După lit. c) se introduce litera d):

 d) “realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură definite la art. 67, art. 70 și articolul 103 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de nivelul acestora“.

 Proiectul de modificare a legii va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2010? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here