Senatul va dezbate un proiect de lege care prevede ca plata muncitorilor străini care vin să lucreze în România să pornească de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi nu de la salariul mediu brut, așa cum este stipulat în legislația actuală.

Forța de muncă este în deficit și criza existentă acum pe piață poate fi atenuată, dacă nu chiar rezolvată, prin migrația cetățenilor din spațiul extra-comunitar care preferă să lucreze în țara noastră, pentru salarii mai bune, susțin inițiatorii proiectului.

Modificarea propusă instituie egalitatea în materie de salarizare între români şi străini, mai exact încadrarea în muncă şi detașarea străinilor pe teritoriul ţării noastre cu cuantumul salarial pornind de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Ordonanța nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României

La art. 15, alin. (2) lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins:

“a) Angajatorul intenționează să încadreze în muncă un străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puțin un an, și să îi plătească un salariu de cel puțin egal cu salariul brut al lucrătorilor români angajați pe aceeași funcție și cu aceeași calificare,  sau dacă nu există lucrători români angajați pe aceeași funcție, la nivelul de minim 4 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Ordonanța nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România

La art. 46 alin. (9) lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:

“c) solicitantul să posede mijloace de întreținere, pe lângă cele necesare pentru propria întreținere potrivit legii, în cuantum corespunzător salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru fiecare membru de familie”.

Proiectul legislativ a fost trimis pentru avize Consiliului Economic și Social și Consiliului Legislativ, apoi va intra la dezbateri și vot în Senat, prima cameră sesizată.

Ai nevoie de OG nr. 25/2014? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here