17 Februarie, 2020

Proiect de lege pentru majorarea pedepselor în cazul fraudei la vot

Pedepse mărite pentru fraudă la vot, este propunerea unor parlamentari care consideră că actualele reglementări din Codul penal, referitoare la incriminarea fraudei la vot, respectiv pedeapsa de la 6 luni la 3 ani de închisoare, sau sancționarea cu amendă penală, este prea mica.

Proiectul de modificare a Codului penal, inițiat la Senat, ca primă camera sesizată, “urmăreşte să înăsprească pedepsele cu privire la fraudarea votului, care se impun ca urmare a constatării unor deficienţe în practica anterioară a procesului electoral, tocmai în apărarea drepturilor electorale a cetăţenilor”, susțin inițiatorii în expunerea de motive. Astfel  se impune ca orice persoană care votează fără drept, care votează de mai multe ori la acelaşi scrutin ori care votează folosind documente de identitate falsificate, să ştie că este vorba de o infracţiune gravă, săvârşită cu intenţie şi pentru care sancţiunea este deosebit de severă, pe măsura faptei.

Legea nr. 286/2009

„Art. 387 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Frauda la vot

(1) Fapta persoanei care votează:

a) fără a avea acest drept;
b) utilizând un act de identitate fals;
c) de două sau mai multe ori la acelaşi scrutin se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Fapta persoanei care votează:

a) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător;
b) utilizând buletine de vot falsificate se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Încălcarea reglementărilor susmenționate va fi sancționată cu pedeapsa cu închisoarea de la 3 la 10 ani, conform proiectului.

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgenţă, la Senat.

Ai nevoie de Legea nr. 286/2009? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu