Senatorii vor dezbate, la începutul sesiunii parlamentare, un proiect de lege care modifică și înăsprește condițiile în cazul infracțiunilor sexuale și cu violență, în contextul tragediei de la Caracal.

În primul rând proiectul prevede ca în cazurile în care există suspiciunea că viaţa unei persoane este în pericol sau că aceasta a fost răpită, se permite oricărei persoane să pătrundă în locuinţa vizată, fără mandat de percheziţie domiciliară. În al doilea rând, proiectul impune restricții suplimentare pentru eliberarea condiționată a celor condamnați la detenție pe viață, care nu vor putea ieși din închisoare înainte să execute cel puțin 20 de ani.

Art. 157 Cod penal – După alin. (2) se introduce alin. (3), cu următorul cuprins:

Prin excepţie, este permisă pătrunderea oricărei persoane în domiciliu, fără emiterea unui mandat de percheziţie domiciliară, atunci când există indicii temeinice privind existenţa unei primejdii privind viaţa sau integritatea fizică a unei persoane şi este necesară pătrunderea pentru înlăturarea acesteia”.

În privința persoanelor condamnate pe viață, termenii de eliberare condiționată vor fi mai aspri:

– Persoana condamnată trebuie să execute cel puțin 20 de ani de pedeapsă

– Să aibă o conduită bună

– Să nu fie considerată un pericol pentru societate

– Să nu fi săvârșit infracțiunea de omor calificat.

Proiectul de lege mai prevede pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 8 ani pentru lipsirea de libertare în mod ilegal a unei persoane şi pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la 2 ani pentru supravegherea nelegitimă şi fără drept a unei persoane sau a locuinţei acesteia.

Totodată, sunt prevăzute pedepse de la o lună la 2 ani pentru transmiterea de ameninţări prin telefon sau alte mijloace de comunicare, iar pedeapsa pentru astfel de fapte ar putea varia în funcţie de gravitatea faptei.

De asemenea, pentru supunerea unei persoane la muncă forţată, pedeapsa va fi cu închisoarea de la 2 la 5 ani, iar referitor la articolul 222, cu privire la racolarea de minori în scopuri sexuale, pedeapsa va fi cu închisoarea de la 1 an la 5 ani, în loc de maxim un an, cum era prevăzut în legea iniţială.

Tot în privința infracțiunilor sexuale, proiectul modifică art. 223:

Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, dar indiferent de votul de aici, forul decizional este Camera Deputaților.

Ai nevoie de Codul penal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here