Senatorii vor dezbate o propunere legislativă care prevede ca stâlpii de electricitate ai tuturor companiilor, de stat sau private, să fie considerați proprietate publică, pentru a se putea instala, pe ei, sisteme de supraveghere a traficului.

În prezent, autoritățile care vor să pună camera pe stâlpii de electricitate de pe marginea drumului sunt nevoite să achite companiilor care dețin stâlpii sume mari constând în chirie pentru fiecare stâlp folosit. Unele UAT-uri beneficiază chiar de finanțări nerambursabile pentru astfel de proiecte de sisteme video de supraveghere, dar trebuie să achite proprietarilor stâlpilor de electricitate chiria pentru aceste servicii.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că stâlpii de electricitate sunt, în cea mai mare parte, construiți și instalați înainte de 1989, astfel că actualii proprietari, companiile private sau de stat care dețin stâlpii, îi au în folosință tot din patrimonial statului, al operatorului de energie.

Soluția pentru a nu mai cheltui aceste sume de bani, în interesul cetățenilor pentru care se montează diferite sisteme de supraveghere video în trafic, legea serviciului de iluminat public va fi completată astfel:

Legea nr. 230 din 7 iunie 2006 a serviciului de iluminat public

Art. 2 alin. 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) În înțelesul prezentei legi, sistemul de iluminat public este ansamblul format din puncte de aprindere, cutii de distribuție, cutii de trecere, linii electrice de joasa tensiune subterane sau aeriene, fundaţii, stâlpi, instalaţii de legare la pământ, console, corpuri de iluminat, accesorii, conductoare, izolatoare, cleme, armaturi, echipamente de comandă, automatizare, măsurare, supraveghere video utilizate pentru iluminatul public.

Propunerea legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, iar ca să intre în vigoare, trebuie adoptată ulterior de Camera Deputaților, forul decizional.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2006? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here